Aurlandsdalen turisthytte - Østerbø

Fellestur, Fottur, Fjelltur, Aurlandsdalen
DNT Indre Østfold, DNT Nedre Glomma , DNT Vansjø , Tistedalen Friluftslag
Skarvheimen (se kart)

«Da jeg første gang så Lofotveggen, syntes jeg det var det villeste og mest storslagne stykke natur jeg noensinne hadde sett. Men nå har jeg gått Aurlandsdalen, og det overgår alt annet landet vårt kan by på av vill natur.»

Siden har det riktignok skjedd visse inngrep, men dalen ligger der fortsatt med sin natur, imponerende mektig. Der skal vi gå gjennom vakre, trange, ville og frodige daler, til dels bratt nedover, men på trygge stier.

FØLGENDE PLANLEGGES: (når vi tar hvilke turer, avgjøres på hytta)

Husk at vi ligger fast på samme hytte. Det betyr at du kan pakke i koffert og reise «normalkledd». Turtøyet og en dagstursekk kan pakkes i koffert, så det blir ingen tunge sekker på turene.

6 timers tur rundt Store Høganosi

Vi tar buss kl. 09:30 opp til Brubotnvatni 1100 moh, ca. 20 min. Derfra går vi nord-vestover opp i fjellet. Følger en grusvei 9 km opp til 1400 moh – og videre til Katlavatnet 1350 moh. Derfra går vi sørover et par km uten sti, før vi kommer inn på stien ned gjennom Kringledalen og til riksveien. Krysser veien og går langs Aurdalsvatnet de siste 2 km til hytta.

5 timers tur fra Steinbergdalhytta

Vi tar buss kl. 09:30 opp til Stemmerdalen, ca. 12 min. Derfra går vi nordover i rolige bakker opp i fjellet med en fantastisk utsikt sør- og vestover. Dalen åpner seg etter hvert også nordover, samtidig som den blir noe trangere. Stien er svært variert. Når vi nærmer oss Grønestøl, kan vi se helt ned til Østerbø, 3 km i luftlinje. Den siste kilometeren går vi på grusvei fram til hytta.

6 timers tur til Vassbygdi

- i den mest berømte delen av Aurlandsdalen Dagens vandring går gjennom ville og trange daler med ei frådende elv ved vår side. Noen ganger er vi høyt over elva, andre ganger går vi helt inntil. Vi ser spor av gammel bonde-/seterkultur i en svært avsidesliggende dal. Tidligere var dalen et helt uframkommelig område – i alle fall om vinteren. Her bodde man isolert fra snøen falt i oktober/november og fram til april/mai. Fullstendig uten kontakt med omverdenen. Vi passerer Nesbø, Sinjarheim og Almen, alle med en spesiell historie som jeg forteller underveis. Vi startet på 820 moh, og ender i Vassbygdi 90 moh. Derfra tar vi buss kl. 16:40 tilbake til Østerbø.

En DAG FRI

Det vil si at du organiserer deg selv. Mulighetene er mange.

1. Bil/taxi til Flåm og ta Flåmsbanen t/r Myrdal.
  2. Eller ta Flåmsbanen opp og gå ned igjen.
  3. Eventuelt benytt en av verdens lengste Zip-liner nesten 1400 meter, og ta Flåmsbanen videre ned.
  4. Bil/taxi til Aurland og opp til Stegastein, ei rampe/et utsiktpunkt som går ut fra veien. Fantastisk utsikt over fjordlandskapet.
  5. Litt forbi Stegastein er det en parkeringsplass 820 moh. for bestigning av Prest. Du kommer til et flott utsiktspunkt på 1 365 moh. og behøver ikke gå lengre for utsiktens skyld men om du orker og vil, kan du fortsette videre opp på toppen av Prest 1 478 moh.
  6. Om du velger å «bli hjemme» og ta en tur fra hytta, så er det flere muligheter som jeg kan beskrive for deg, der og da.

Last ned egen brosjyre for turen

REISEPLAN (oppgitte tider kan bli korrigert for 2022)

Lørdag 20. august
Tog fra Oslo S kl. 08:25 er på Ål stasjon kl. 11:32
Rutebuss fra Ål stasjon kl. 12:00 er på Østerbø kl. 13:30

Hjem torsdag 25. august
Rutebuss fra Østerbø kl. 09:30 er på Ål stasjon 11:00
Tog fra Ål stasjon kl. 11:14 er på Oslo S kl. 14:45

KVALIFISERT ANSLAGS-PRIS FOR DNT-MEDLEMMER (har ikke fått pris fra hytta enda)

Kr. 8 500 m/full kost og losji. Dette dekker reise t/r Oslo S, kost fra middag dag 1 og til frokost/nistepakke/thermos dag 6, samt håndkle og seng med sengetøy, laken, putetrekk, dynetrekk.

Om noen møter direkte på Østerbø, så må jeg ha beskjed senest 18. mai, ellers er togbillettene handlet. Kr. 7 600 uten tog og buss (du kjører selv t/r hytta)

Er du ikke medlem av DNT, så kommer det et tillegg på kr. 1 200 på begge alternativer.

Hilsen turleder Fred Larsen - 995 31 967 - fred-la@online.no

Aurlandsdalen turisthytte - Østerbø

Aurlandsdalen er ett av de aller, aller vakreste dalfører vi har i Norge. Da en tidligere eier av Aftenposten, Norges største avis, hadde gått gjennom Aurlandsdalen, skrev han i avisen: ...

Turleder:

• Fred L. Larsen