Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

10 forslag til turer og aktiviteter i vinterferien

Bål
Bål Foto: Ellen Kokkim

Det er vinterferie neste uke- her er noen tips på turer og gratis aktivteter som du kan gjøre sammen med barna her i Sarpsborg, Fredrikstad eller på Hvaler. Mange av turene passer også for deg som er voksen....

Vinterferie- her får du 10 tips på aktiviteter og turer som du kan gjøre gratis under vinterferien sammen med barn eller barnebarn. 

1. Legg turen til Appelsintoppen i Sarpsborgmarka. På toppen er det utsiktstårn, flere gapahuker og bålplasser. Flott sted for hele familien! Vi henstiller til å gå på ski om det er kjørt skispor. Ta med bålmat, og kanskje du har en god sovepose og har lyst til å sove ute?

2. Ta med ski og akebrett og legg turen til Harehjellhytta i Trøsken. Tross regnværet i helgen er det fortsatt fine forhold for en god skitur, eller kos med akebrett i området rundt hytta. Trøsken IL holder hytta åpen alle dager fra 11-16 i vinterferien. 

3. Bjørneløypa ved Bjørndalsdammene i Fredrikstadmarka - barnas egen tursti! Fascinerende for både store og små! Det er også tilrettelagt med griller og bålplasser flere steder i området. Har du lyst til å gjøre det enda litt mer spennende så ta med lommelykt å ta turen i kveldsmørket. Her er det tilrettelagt med refleksløype og man må lete litt ekstra for å finne alle dyrene. 

4. Er det klarvær er en tur under stjernehimmelen en favoritt. Ta med matpakke og lommelykt og gå til et åpent sted uten for mye forstyrrende lyskilder, og studer stjernehimmelen.  Besøk for eksempel Vetatoppen/Borge Varde er et supert sted. Her har Borge Lions tilrettelagt med flere fine grillplasser og gapahuk, i tillegg til ustikstårnet. 

5. Legg turen til DNT Nedre Glomma sin flotte turisthytte, Østtorphytta. Du kan velge mellom blåmerket løype gjennom skogen eller 2 km på fin skogsvei. Her er det muligheter for å kose seg på terrassen eller ved den nye gapahuken med flott bålplass.

6. Hva med en tur til feltspattgruvene ved Isebakktjern, på grensa mellom Sarpsborg og Råde. Hit kan du ta turen selv i ruskete vær. Ta med ved, telys og bålmat så kan dere kose dere tørt og godt inne i gruva. Eller hva med en overnatting? Det er flere mulige utgangspunkt for denne turen, men det kan være litt kronglete å parkere. Det kan være muligheter ytterst der hvor Batteriveien tar av fra Rabben, men det er også mulig å gå inn fra Agnalt/Slangsvoldveien.

7. Det har en lengre periode vært flotte forhold både for ski og skøyter på flere vann i distriktet, men om det ikke kommer en kuldeperiode igjen så anbefaler vi heller en tur på kunstisen på Sarpsborg stadion eller kunstisbanen, Fredrikstad.

8. I klarvær er det fantastisk utsikt utover skjærgården fra Blåsopp i Onsøy.Ta av mot Slevik brygge og hold første vei til venstre. Følg blåmerket sti opp til toppen. Her er det også bålplass. Fin liten rusletur dere også kan rekke en ettermiddag etter jobb. 

9. Har dere lyst på en tur til Hvaler uten å kjenne sjøsprøyten så er Kjøkøya med Skams Klove og festningsverket spennende steder å utforske.

10. Rundt Børtevann i Sarpsborg er det mange fine turmuligheter. Her er det merket sti til utsiktstårnet på Høgnipa. I området er det også merket spor etter en av Norges eldste boplasser, og etter flyslipp fra krigens dager. Kjører du isteden over Børtevannsbrua og parkerer på parkeringsplassen på høyre eller venstre side av veien like rundt svingen så finner dere merket sti til bygdeborgen på Trinborg.

Husk sporløs ferdsel i naturen  - ta med deg søppel hjem!

GOD TUR!

Skrevet av Anna-Boel Andersen 12. februar 2019