Høsten ute

Foto: Marius Dalseg Sætre

Klar for en aktiv høst med frisk luft og vakker natur på alle kanter? Vi har tipsene for deg!Nærtur

Nærturen er den kronglete stien som tar av rett borti veien, den hemmelighetsfulle skogen og de furukledde åsene. Nærturen byr på pustepauser i hverdagen og gir små glimt av lykke - og det gjør den enda viktigere enn de lange turene i fjellet. Og nærturen slutter aldri å overraske. Enten det er et råddyr som løper foran deg på stien, en lysning i skogen du ikke har oppdaget før, eller synet av den sene kveldssola speiler seg i tjernet - nærturen byr på små lommer av lykke i en ellers travel hverdag. 

Dagstur til Rødshue på Hvaler

Kom tett på naturkreftene. Prøv en tur til Rødshue på Kirkeøy under høstferien – da har du mulighet til å oppleve sjøen enten i fantastisk høstsol eller i blåst og kanskje også i regn. Rødshue inngår i den landbaserte Ytre Hvaler nasjonalpark. Her finner du en Skulpturpark som kan være gøy å oppdage sammen med barna. Fem steinskulpturer som er plassert i et område med rester etter gammel steinhoggerivirksomhet. La barna være med på å undres over skulpturene – former og materialer. Muligheten er stor for å få fine og spennende bilder.

Kjør ut til Kirkeøy – gjennom Hvalertunnelen - ta til høyre rett etter tunnelen på vei merket Rødshue – etter ca. 1 km. finner du en liten parkeringsplass – derfra går det merket sti. Se flere turforslag her! ​​​​​​​

God tur!


Tur til Østtorphytta

Man trenger ikke dra så lang for å besøke en DNT-hytte. Østtorphytta ligger i skoglige omgivelser i Sarpsborg, på grensen mot Rakkestad. Dette er en ubetjent hytte som eies av DNT-Nedre Glomma. Her kan du som medlem overnatte, gå turer i området og nyte stillheten. Er du ikke medlem er du likevel velkommen til å ta kaffen ved hytteveggen og bruke uteområdet rundt hytta. Les mer om Østtorphytta her!

Ikke glem en tur innom aktivitetsløypa i nærheten av hytta. Aktivitetsløpya ligger i turområdet ved Østtorphytta og sto ferdig i september. Klatreløypene er for alle, både store og små!

Østtorphytta
Østtorphytta Foto: Thomas Andersen


Aktivitetsløypa på Østtorp

Aktivitetsløpya ligger i turområdet ved Østtorphytta. Anlegget sto ferdig september 2021 og består av to ulike klatreløyper med tilhørende gapahuker. Til sammen er det 20 plattformer og 17 forskjellige klatrelementer. I tillegg er det bygget 2 stk. hytter noen meter oppe i trærne som er koblet sammen med gangbaner av nett så man får kjenne litt på høydefølelsen.

Klatreløypene er for alle, både store og små. Elementene er så lave at foreldre kan gå på bakken ved siden av og følge barna om det er ønskelig, eller det kan være gøy for barna og følge foreldrene som utfolder seg i klatreløypa.

Aktivitetsløpa er åpen hver dag, året rundt og er helt gratis.


Lek og moro på tur

Har du tenkt på hvor mange dyr som kravler og kryper under beina dine, i trærne du går forbi eller som flyr over hodet ditt? De fleste av oss har litt ekstra tid i ferien. Bruk den på å gå på insektjakt! Se etter biller, mark eller edderkopp. Ha med mobiltelefon, let opp det du tror det er og lær noe nytt! Lag ditt eget skjema utfra hva du finner, og lag deg turbingo til neste gang. Lytt. Hvor mange ulike typer fuglesang hører du? Hven er best på å etterligne dem? Hva slags dyrespor ser du? Katt? Hest? Elg? Flere leker og aktiviteter finner du her!

Turbingo 

Print ut eller tegn sjølv, ta med blyant og kryss av etterkvart som de finn tinga på bingobrettet.

Tur-appen KulTur  

Laget for barn mellom 4 og 12 år der man registrerer turlengde og får poeng for aktiviteter. Den passer både for de som har vært mye på tur, og de som er ferske i friluftslivet. Aktivitetene har ulik vanskelighetsgrad. Man får blant annet poeng for å klatre i trær, plukke søppel, spise mat ute, lage barkebåt, overnatte i telt og sjonglere med kongler, og du kan gjøre hver aktivitet mange ganger. Gratis både for iPhone og Android. Nå er endelig Androidversjonen i Google Play! Du finner den her.

Turboklubben i Lysefjorden på insektjakt og insektkappløp. September 2019.
Turboklubben i Lysefjorden på insektjakt og insektkappløp. September 2019. Foto: André Marton Pedersen

Skrevet av Sara Petterøe Jacobsen 1. oktober 2021