KOM DEG UT-DAGEN 2021

Velkommen til turdag for hele familien!
Velkommen til turdag for hele familien! Foto: Cecilie Enoksen By

DNT Nedre Glomma inviterer til årets største søndagstur! Ta med familien og bli med på lek og moro sammen med Turbo.

– Kom deg ut-dagen er vår nasjonale turdag, en dag for alle uansett turerfaring. DNT Nedre Glomma inviterer til Kom deg ut-dagen på Roald Amundsens Fødested på Torp i Fredrikstad. Her treffes barnefamilier til lek og moro, og kan teste aktiviteter som slakk line, natursti, ligge i hengekøye og mye annet moro, forteller Sigrun Svartedal i DNT Nedre Glomma. – I tillegg til morsomme aktiviteter og en koselig dag ute stiller vi med pølser og saft til alle, og kanskje dukker også Turbo opp?

- Alle er velkomne på dette arrangementet, som er helt gratis. Man må bare huske å melde seg på! Dette kan man gjøre på våre nettsider innen lørdag, sier Svartedal.

Prøv en hengekøye på Kom deg ut-dagen!
Prøv en hengekøye på Kom deg ut-dagen! Foto: Rannveig Kildal Ramtvedt

Startskuddet for friluftshøsten 

Målet med Kom deg ut-dagen er å gi flest mulig en smakebit på det man kan finne på ute i naturen, og å tilegne seg ny kunnskap. I parken på Roald Amundsens Fødested lover de en dag fylt med lek og moro ute i friluft.  

– Vi vil inspirere alle til å komme seg ut for å oppleve en fin og sosial dag, og håper opplevelsen kan bidra til en aktiv og god høst. Friluftsliv trenger ikke å være komplisert. De viktigste turene er de man enkelt kan gå hjemmefra, sier Svartedal.   

DNTs tips for å få glade barn på tur:

  • Ta med en bamse eller en venn på turen
  • Test ut tur-appen Kul Tur. Barna får poeng for å klatre i trær, spise mat ute, overnatte i telt og sjonglere med kongler. Tilgjengelig for både  iPhone  og Android.  
  • Selg inn turideen din til barna – vær entusiastisk! Det beste tipset for å få en oversikt over turmål der du bor er å gå inn på den nasjonale turplanleggeren UT.no. Her finner du alt fra rasteplasser/bålplasser, teltplasser, fiskeplasser og utsiktspunkt. Og ikke minst kan du søke i tusenvis av turer og hytter.  
  • Ta med sunn og næringsrik mat og nok drikke.
  • Lag gjerne bål og spis god middag ute! Et annet godt tips er også å ta med en hengekøye til leking i pausene.
  • Bestem dere for om målet med turen er å være ute og leke, eller om dere vil til en fjelltopp eller et annet konkret turmål.
  • Snakk om de positive turopplevelsene både underveis og etter turen.
  • Vær med på leken når dere er ute. Lek og samtaler i naturen skaper nærhet og god kontakt mellom barn og voksne.
  • Husk å kle av barna hvis de blir for varme.
  • La heller turen bli litt for kort enn alt for lang og ta mange pauser.

Skrevet av Rannveig Kildal Ramtvedt 1. september 2021