Steintittertur 2019

Steintittertur 2019
Steintittertur 2019 Foto: Anna Hellstrøm

Tur til Sunndalsfjella 20.-25. august med Klart det går-gruppa 16 personer fra Nedre Glomma, Oslo, Bergen, Kongsvinger, Stavanger, Horten og Sunnmøre strålet sammen på Eiriksvollen i Sunndalen. Det var fire blinde, tre sterkt svaksynte, åtte ledsagere og turleder. Noen hadde gått mye i fjellet før, mens det for andre var første hytte-til-hyttetur eller første ledsageroppdraget. For en tur det ble!

Første dagen gikk med til å bli kjent og å teste forskjellige ledsagerteknikker for ulendt terreng.
Andre dag ble vi hentet tidlig av maxitaxi og kjørt opp til Torbudalen. Vi hadde en lang, lang dag foran oss over fjellet mot Grøvudalen. Et godt stykke opp i fjellet traff vi tre reinsjegere på vei ned med to skutte reinsdyr. Det var en tung bør på 50-60 kg i sekken. Jenta som var med bar hele leiren til de tre jegerne. 

Terrenget var variert, med både mye stein og mer greit underlag å gå på. Det var langt og det tok tid. Vi kom frem til den lange, bratte bakken ned i Grøvudalen i det mørket begynte å falle på. Da gjaldt det å jobbe systematisk og forsiktig, skritt for skritt. Alle kom velberget ned bakken til tross for at siste stykket gikk i lyset fra hodelykter. 

Tredje dagen var hviledag i Grøvudalen. Grøvudalen er en nydelig U-dal med et landskap som fortsatt er preget av aktiv seterdrift. Vi gikk en tur innover dalen til Litl-Grøvu der vi fant et jaktanlegg med 6-7 dyregraver fra forntid. Vi tok bilder og kartreferanser slik at Fylkeskonservator kan få beskjed om det nye funnet. 

Fjerde dagen gikk vi ut av Grøvudalen. Lunsjen inntok vi ved en nydelig bålplass under et overheng ved elva. Så skilte vi lag. Tre gikk for å hente en bil ved Vangshaugen. Det ble en fottur på totalt 22 km. De andre tretten fulgte stien i den bratte dalen sør for Hælfjellet til Lundlia og videre til Gammelsetra. Stien gikk gjennom et krevende rasterreng med røtter og steiner, men med flott utsikt mot Fjellgardane og fossene ved Åmotan. Det ble nok en lang dag med dagsetappe på 10-12 timer. 
Den femte dagen brukte vi litt av morgenen til å se nærmere på det nydelige seteranlegget på Gammelsetra der vi hadde overnattet, før vi fulgte veien til Jenstad gård. Der valgte deler av gruppa å gå ned i fossejuvet Åmotan. Juvet byr på et stykke spesiell natur med vannsprut, lyden av flere fossefall og bratte fjellsider. 

Siste ettermiddagen og kvelden ble stille og rolig i flotte omgivelser på den staselige Vangshaugen. Vi nøt en lang, varm dusj og rømmegrøt til middag. Dagen etter gikk reisen hjemover med tog. 
Det ble strabasiøst, men også så mye annet. Det kan være godt å få jobbe skikkelig med kroppen, og det fikk alle gjort. Dagsetappene var lange, til dels i vanskelig terreng, og alle bar tungt. For et pågangsmot og positiv innstilling! Vi som var med på turen var tett på hverandre og vi fikk alle bli kjent med nye spennende og flotte mennesker. Vi fikk opplevd fossejuv, rasmark, setergrender, fiskehytter, vidder, dalfører, gårdstun, moltemyr og elver. 

Vi satser på at neste års fjelltur får noe kortere dagsetapper, men først blir det to turer for synshemmede med ledsagere nå i høst. En helgetur til Østtorp og en tur et annet sted. Følg med på Facebookgruppa Klart det går i DNT Nedre Glomma!

Skrevet av Sara Petterøe Jacobsen 5. september 2019