Vis naturvett

Foto: Marius Dalsegg Sætre

Koronautbruddet har ført til at mange flere nå bruker naturen. Det er vi glad for. Folk er flinke til å holde avstand til andre turgåere, men husk at du også må ta vare på naturen.

Mange har tatt turen ut i nærnaturen den siste tiden, noe DNT selvsagt heier på. For å bidra til at alle får en mest mulig trygg tur samlet friluftslivet seg om Koronavettregler før påske . I tillegg er det viktig at alle kjenner til hvordan vi best mulig tar vare på naturen. Vi gir deg noen nyttige råd på veien ut:

  • Vis hensyn til sårbar natur og dyreliv. Nå starter millioner av fugler med hekking. Dette er en fase hvor de er spesielt sårbare for forstyrrelser. Hold avstand, unngå forstyrrelser og sjekk om det er ferdselsforbud i området hvor du planlegger å gå på tur. Les mer på Miljødirektoratets sider.


  • Følg reglene for brenning av bål. Mellom 15. april og 15. september er det som hovedregel forbudt å tenne bål i skog og utmark. Flere steder i landet er det nå veldig tørt og stor brannfare, noe som gjør at vi må være ekstra forsiktige med bruk av ild. Sjekk egne regler som gjelder i din kommune.


  • Husk sporløs ferdsel. Hovedregelen er at du skal forlate et område i en stand som er hyggelig for andre å komme til. Ta med deg søppelet hjem. Det er også en god vane å ta med søppel som andre har lagt fra seg.


  • Respekter regler om båndtvang. Mange ville dyr får unger på våren. I denne perioden er de svært sårbare for forstyrrelser. Hold hunden din i bånd for å hindre at den skremmer opp eller jager fugl, vilt og beitedyr.


Kort sagt: Vis koronavett – vis naturvett – god tur!

Foto: Bente Sund Langøigjelten