Turtips

Trenger du tips til hvor du skal dra på tur?  UT.no - hele Norges turplanlegger

Turer i Ytre Hvaler nasjonalpark

Ytre Hvaler er et fantastisk turområde for deg som ønsker å dra på  kajakktur eller fottur. Øyriket har svært variert natur der hver enkelt øy har sitt eget særpreg. Nyt i tillegg kulturlandskap og kulturmiljøer med bronsalderrøys, middelalderkirke, hustufter fra middelalderen og bebyggelse fra siste sildeperiode.
Det går små stier og tråkk de fleste steder, men det er få merkede stier. Ofte er det enkelt å følge landskapet ytterst på svabergene, men titt som tett må man ta en liten omvei rundt dype klåver eller tett vegetasjon. Regn med at det tar ca 1 time å gå 2 km i Hvalers landskap.

Generelt
Beste turkartet for området finner du på www.turkart.no.
Mer informasjon om nasjonalparken finner du på https://www.ytrehvaler.no/ 
Mer informasjon om Hvaler finner du på www.hvaler.no
Rutetider for rutebåt fra Skjærhalden til Lauer og Herføl: www.hollungen.no/
Informasjon om kystledhyttene finner du på  www.oslofjorden.org

Turorientering i Sarpsborg og Fredrikstad 2020

Områdene er:

- Sarpsborgmarka
- Hevingen
- Skjebergdalen


- Østsidenmarka
- Veum
- Sprinkelet (Gressvik)

NB: Husk å følge myndighetens pålegg om smittevern og avstand til andre under aktiviteten. Unngå å berøre postskjermene når dere leser av kode. ( Tips - ta bilde med telefon)

Oversikt over Sarpsborg og Fredrikstad orientering og hvor de kan bli kjøpt:

Sarpsborg
Fredrikstad​​​​​​​

Vet du ikke hvordan du bruker kart og kompass, eller trenger du en liten oppfrisking? Lær deg kart og kompass på 1-2-3 med Kartverkets kompasskurs!

Klikk her for å skrive tekst.

Trøsken og Ravnsjøkart 

12. mars 2020 ble det lansert et nytt turkart som dekker flere flotte turområder i Sarpsborg, Råde og Hvaler. Kartet er et samarbeide mellom DNT Vansjø, Trøsken IL og DNT Nedre Glomma.

Du finner kartet på DNT Nedre Glomma sitt medlemskontor i Sarpsborg (stengt grunnet coronavirussituasjonen tom 27. mars) og hos Nordli Sport i Trøsken.

Kartet omfatter blant annet hele Kjerringåsen - og Trestikkåsen i Sarpsborg. Ravnsjøområdet og Sæbyvannet i Våler samt deler av Råde er også med. 

Kartet har to sider. Den ene viser stier, mens den andre siden tar for seg skiløypene som kjøres opp i vintermåneder. På kartet er også kulturhistoriske steder behørig merket som for eksempel forminner og gravhauger. På kartet er det dessuten brukt mange gamle stedsnavn. Kulturhistorisk kart over Kråkerøy og Kjøkøy

Prisen er kun kr. 100,- for et veldig bra kart med en mengde interessante historiske og andre opplysninger. Finn M. Göransson og Halvor Sødal har arbeidet i flere år med de forberedende arbeidene, mens selve kartet og illustrasjonene er tegnet av Lars Ole Klavestad.

Kartet får du kjøpt hos:

  • iSarpsborg, turistkontoret/medlemskontoret, Sarpsborg

Arbeidet i marka med opparbeiding og rydding av nye traseer, vedlikehold av gamle stier, merking, oppsetting av skilt og stolper m.m. utføres på dugnad av foreningens egne medlemmer, men alle er velkommen til å delta. 

Kyststien på Kjøkøya 

Merkingen av kyststien på Kjøkøya er ferdig slik at det anbefales å starte der. Parker ved skilt til Skams Klove, gå opp gjennom klova og følg sti rett fram ned til Ekebukt hvor det er fin rasteplass og badeplass med sandstrand. Eller kjør helt syd på Kjøkøya og ta til venstre ved Puttesundbrua, følg kjøreveien fram til Kjøkøy fort og parker der. Gå tilbake på kjøreveien og følg blåmerket løype inn til venstre først i bakken. Følg stien rundt hele Kjøkøy (5,6 km). På Tangodden lengst i nord er det fin rasteplass med utsikt mot byen. Kyststien på Kjøkøy ble åpnet søndag 3. juni 2012.

Kyststien på Kråkerøy

Kyststien på  Kråkerøy, som i alt vil bli på ca. 30 km, ble åpnet søndag 7. oktober 2012.

I 2011 åpnet FMV "Værstestien" - en km: 2,5 – 3 lang sti fra gangbroa nordvestover langs Glomma. Deler av dette området har til nå ikke vært tilgjengelig for publikum.