Turtips

Trenger du tips til hvor du skal dra på tur?  UT.no - hele Norges turplanlegger

Ytre Hvaler Nasjonalpark

Turer i Ytre Hvaler nasjonalpark

Ytre Hvaler er et fantastisk turområde for deg som ønsker å dra på  kajakktur eller fottur. Øyriket har svært variert natur der hver enkelt øy har sitt eget særpreg. Nyt i tillegg kulturlandskap og kulturmiljøer med bronsalderrøys, middelalderkirke, hustufter fra middelalderen og bebyggelse fra siste sildeperiode.
Det går små stier og tråkk de fleste steder, men det er få merkede stier. Ofte er det enkelt å følge landskapet ytterst på svabergene, men titt som tett må man ta en liten omvei rundt dype klåver eller tett vegetasjon. Regn med at det tar ca 1 time å gå 2 km i Hvalers landskap.

Beste turkartet for området finner du på www.turkart.no.
Mer informasjon om nasjonalparken finner du på www.ytre-hvaler.no
Mer informasjon om Hvaler finner du på www.hvaler.no
Rutetider for rutebåt fra Skjærhalden til Lauer og Herføl: www.hollungen.no/
Informasjon om kystledhyttene finner du på  www.oslofjorden.org

Kulturhistorisk kart over Kråkerøy og Kjøkøy

Kulturhistorisk kart Kråkerøy og KjøkøyPrisen er kun kr. 50,- for et veldig bra kart med en mengde interessante historiske og andre opplysninger. Finn M. Göransson og Halvor Sødal har arbeidet i flere år med de forberedende arbeidene, mens selve kartet og illustrasjonene er tegnet av Lars Ole Klavestad.

Kartet får du kjøpt hos:

• Libris bokhandel, Farmannsgate 2
  • Fredrikstad Bunnpris Lunde, Kråkerøy
  • iSarpsborg, turistkontoret/medlemskontoret, Sarpsborg

Arbeidet i marka med opparbeiding og rydding av nye traseer, vedlikehold av gamle stier, merking, oppsetting av skilt og stolper m.m. utføres på dugnad av foreningens egne medlemmer, men alle er velkommen til å delta. Kontaktperson er Finn M. Göransson, tlf. 69 34 06 48.

Kyststien på Kjøkøya

Merkingen av kyststien på Kjøkøya er ferdig slik at det anbefales å starte der. Parker ved skilt til Skams Klove, gå opp gjennom klova og følg sti rett fram ned til Ekebukt hvor det er fin rasteplass og badeplass med sandstrand. Eller kjør helt syd på Kjøkøya og ta til venstre ved Puttesundbrua, følg kjøreveien fram til Kjøkøy fort og parker der. Gå tilbake på kjøreveien og følg blåmerket løype inn til venstre først i bakken. Følg stien rundt hele Kjøkøy (5,6 km). På Tangodden lengst i nord er det fin rasteplass med utsikt mot byen. Kyststien på Kjøkøy ble åpnet søndag 3. juni 2012.

Kyststien på Kråkerøy

Kyststien på  Kråkerøy, som i alt vil bli på ca. 30 km, ble åpnet søndag 7. oktober 2012.

I 2011 åpnet FMV "Værstestien" - en 2,2 km lang sti fra gangbroa nordvestover langs Glomma. Deler av dette området har til nå ikke vært tilgjengelig for publikum. En planlagt forlengelse av Værstestien vil bli knyttet sammen med den eksisterende kyststien ved Glombo.