Basecamp Koldedalen 2019

Basecamp Koldedalen 2019
Basecamp Koldedalen 2019 Foto: Cecilie By

Helgen 01.08-04.08 2019 reiste vi en gjeng fra Østfold opp til Koldedalen i Jotunheimen for årets Basecamp.

Vi ble totalt 43 personer på tur, der den yngste var 4 år og den eldste…, ja det vet vi ikke helt...

Noen av oss kom opp dagen før, slik at vi i god tid kunne rigge Basecampen klar for innrykk kl.15.00 første dagen. Med været vi hadde, og værutsiktene for resten av helgen holdt det denne gang å sette opp 2 do telt og en felleslavvo med mulighet for å tørke svett tøy. Tørketelt med ovn for tørking av klær grunnet regn var ikke nødvendig.   

Utover torsdagen kom det folk jevnt og trutt, og dagen ble stort sett brukt til å etablere egne telt, lage seg og spise litt mat og være sosiale rundt bålet på kvelden. Noen av barna fisket litt i elva ved siden av campen, og det ble dratt fisk jevnt og trutt helga igjennom.


Fredag startet tidlig for noen, vi hadde en gjeng som skulle bestige Falketind, og disse dro av sted kl. 08.30, i strålende solskinn fra skyfri himmel. En noe større gjeng, 24 i tallet, dro av sted ett par timer senere, klare for Falkebreen. Dette var en tur for barn og voksne fra 8 år og oppover. Disse hadde en nydelig dag på breen, hvor de blant annet fikk prøve seg på og rappellere og klatre opp isveggen. Isøks og steg jern var selvfølgelig utstyr på denne turen, og det var store smil på deltagerne når de utpå ettermiddagen var tilbake i campen.

De som på fredag var igjen i campen hadde tilbudet om å bli med på en rolig «kosetur» i nærområdet til campen. Noen valgte å bli med på denne, og noen valgte og utforske området på egenhånd. Vi var en liten gruppe som tok turen i retning Trollsjøen. Fin tur på barnas premisser, mange pauser og strålende natur. Vi ønsker også å slå et slag for det «sakte» friluftslivet, der en tar seg tid til pauser og det og utforske det naturen har å by på. Glimrende da, at vi både hadde med oss en biolog og en naturfaglærer på tur!


Lørdag var det gjort klart for klatring i nærområdet, slik at barna som var med på tur kunne få prøve seg på klatring ute i naturen. Vi rigget 2 topp tau av ulik vanskelighetsgrad som barna fikk brynet seg på. Alle som ville fikk prøve, og alle fikk prøvd seg så mye de ville. Under pausene ble snøskavlen som lå i skyggesiden like i nærheten benyttet til aking og lek. Lørdagen var også preget av sol fra skyfri himmel, noe den lille gjengen som satte nesa i retning Uranostinden virkelig satte pris på. Turen på ca. 2 mil tok oss gjennom t-merkede stier, over Uranosbreen i taulag med steg jern og isøks, før vi forserte det siste stykke mot toppen. Alle gjennomførte med glans, og for en utsikt! Skyfritt for det meste, så utsynet var magisk! Vel tilbake i camp avsluttet vi også denne dagen rundt bålet.

Bålet ble et viktig samlingspunkt hver kveld under årets Basecamp. Alle sammen var samlet, mange nye vennskap og bekjentskap ble knyttet, spesielt blant barna, men også blant de voksne.


Søndag startet som alle de andre dagene, sol fra skyfri himmel. Avreisedagen ble benyttet til å bryte camp og pakke sammen med fokus på sporløs ferdsel. Turdeltagerne reiste sørover etter hvert som de var ferdig pakket, og campen kunne avsluttes ca. kl.12.00.

Avslutningsvis ønsker vi å takke alle sammen som har vært med og bidratt til at årets Basecamp ble den suksessen vi føler den ble. Glade barn og glade voksne, vakker natur og god stemning, en kan vel egentlig ikke be om så mye mere. Takk for turen, så håper vi at vi sees igjen ved en senere anledningJ


På vegne av DNT Nedre Glomma

Turhilsen fra Ole Morten By

Basecamp Koldedalen 2019. Ut på tur.
Basecamp Koldedalen 2019. Ut på tur. Foto: Cecilie By

Skrevet av Sara Petterøe Jacobsen 22. august 2019